Meslekler
DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
Diş hekimliği, tıp alanında ağız ve diş sağlığı üzerine çalışmalar gerçekleştirerek hastaları tedavi edecek, olası problemleri önceden tanıyıp gerekli çözümleri üretecek ve uygulayacak hekimlerin yetiştirilmesini amaçlayan akademik bir tıp disiplinidir.
Diş Hekimliği, üniversitelerde Diş Hekimliği Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 5 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölüm yalnızca Sayısal puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir.
Diş Hekimliği bölümü ülkemizde birçok özel ve devlet üniversitesinde faaliyet gösteren köklü bir bölümdür.
Yüksek öğrenimini diş hekimliği üzerine gerçekleştirmek isteyen ve tercih listelerinde yer vermeyi amaçlayan aday öğrenciler;
- Diş Morfolojisi, Manipülasyon ve Protetik Diş Tedavisi,
- Doku,
- Metabolizma,
- Araştırma Metodolojisine Giriş,
- Hücre,
- Protetik Diş Tedavileri,
- Restoratif Diş Tedavileri,
- Entodonti,
- İç Salgı ve Boşaltım Sistemleri,
- Sinir Sistemi,
- Kariyoloji ve Koruyucu Diş Hekimliği,
- Kardiyovasküler ve Solunum Sistemi,
- Enfeksiyon Hastalıkları ve Bağışıklık,
- Sindirim Sistemi ve Metabolizma,
- Çocuklarda Koruyucu Diş Hekimliği Uygulamaları,
- Oral Biyoloji,
- Davranış Bilimi,
- Orofasiyal Büyüme ve Gelişim,
- Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi,
- Diş Hekimliği Radyolojisi,
- Dental Anestezi,
- Diş Hekimliği Radyolojisi
Ve daha birçok dersten 10 yarıyıllık eğitim süresi boyunca sorumlu olacaklardır. Tüm bu dersleri başarı ile tamamlayan aday öğrenciler “Diş Hekimliği Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanırlar. Diş Hekimliği öğrencilerilerinin eğitim süreleri dahilinde uzun süreli zorunlu stajı da söz konusudur.
Diş Hekimleri, ağız ve diş yoluyla sağlık sorunu yaşayan ya da özel olarak kişisel isteğiyle ağız bakımı talebinde bulunan hasta ya da danışanların taleplerine karşı sağlıklı çözümler üreterek gerekli işlemleri ve tedavileri gerçekleştirmekle yükümlü olurlar.
Diş hekimlerinin meslek yolculuğunda başarı ile tamamlamaları gereken Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavı (DUS) söz konusudur. Bu sınavın ardından mezunlar diledikleri takdirde özel ve devlet hastanelerinde kariyerlerine devam edebilirler ya da mezunlar özel kliniklerini açarak hastalara hizmet verebilirler.
Bunların haricinde yüksek öğrenimlerine devam edip elde etmiş oldukları uzmanlıklar neticesinde diş protez laboratuvarlarında da çalışabilirler.
ECZACILIK FAKÜLTESİ
Eczacılık; ilaçların hazırlanması, dağıtımı ve gözden geçirilip ek klinik hizmetler sağlama bilim ve tekniğini barındıran akademik bir disiplindir.
Sağlık sektöründe kullanılan ilaçların birçoğu ilaç firmaları tarafından üretildiği için, profesyonel uygulamalar klinik olarak yönlendirilmektedir. İçinde bulunulan duruma göre eczaneler, eczane topluluğu ya da kurumsal eczane olarak sınıflandırılmaktadır. Kurumsal eczaneler topluluğunda doğrudan hasta bakımı sağlamak klinik eczane olarak kabul edilir.
Eczacılık Fakültesi, aynı isimli fakülte kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık lisans bölümüdür. Eczacılık Sayısal puan türünden elde edilen sonuca göre tercih edilir.
Eczacılık, sağlık sektöründe tıp hekimlerini tamamlayan bir meslek grubudur. Bu bölüme tercih listelerinde yer vermeyi amaçlayan aday öğrenciler;
- Eczacılık Tarihi ve Terminolojisi,
- Eczacılık Mevzuatı,
- Analitik ve Organik Kimya,
- Eczacılık ve Temel Tıp Bilimi,
- Farmasötik Hammaddeler,
- Klinik Eczacılık ve Farmasötik Bakım,
- Farmasötik Teknoloji Uygulamaları,
- Farmakognozi Uygulamaları,
- Fitoterapide Kullanılan Droglar,
- Kanıta Dayalı Eczacılık ve Araştırma,
- Nutrasötik Madde ve Ürünler,
- Organik Bileşikler ve İlaçların Kimyasal Adlandırılması,
- Kozmetikte Kullanılan Bitkiler,
- Türkiye’de İlaç Etkin Maddeleri Üretimi,
- Onaylı Rekombinant Antikorlar,
- Eczacılar İçin Pratik Semptomatoloji Bilgisi,
- Antisens Teknolojisinde İnovatif Yaklaşımlar,
- Üst Solunum Yolu Hastalıkları ve İlaçları,
Ve daha birçok dersi 8 yarıyıllık eğitimleri süresince başarı ile tamamlamak ile yükümlü olacaklardır. Eczacılık öğrencilerinin eğitim süreleri boyunca hastane ve eczane stajları da bulunmaktadır. “Eczacılık Fakültesi Lisans Diploması” takdim edilir. Eczacılık Fakültesi mezunlarına “eczacı” unvanı verilir.
Sağlık bilimlerini ilaç bilimleriyle ilişkilendiren ve ilaçların güvenli, etkili ve uygun fiyatlı kullanımını sağlamayı amaçlar.
Yeni mezun eczacılar için kariyer fırsatları ise;
- Kişisel Eczane,
- Hastane Eczanesi ve Klinikleri,
- İlaç Sanayii,
- Kozmetik Firmalarında,
- Adli Tıp Kurumlarında,
- Ecza Depolarında,
- Endüstriyel Eczacılık Kurumları (Üretim, Test, AR-GE, Epidemiyoloji, Farmakoepidemioloji),
- Klinik Araştırma Laboratuvarlarında,
- Sosyal Güvenlik Kurumu
Gibi alanlarda kendilerine çalışma alanı yaratabilirler. Bunların haricinde akademik kariyerlerine devam edebilirler ve eğitmen olarak üniversitelerde çalışabilirler. Söz konusu çalışma alanlarından devlet bünyesinde yer alanlar için adayların Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan elde ettiği sonuç belirleyici olur.
GÜZEL SANATLAR VE TASARIM FAKÜLTESİ
Radyo, Televizyon ve Sinema; teknoloji çağında medya ve iletişim konusunda profesyonel çalışmalar gerçekleştirecek yetkin bireylerin eğitimli hale gelmesini amaçlayan bir bölümdür.
Mezunlar;
- Senarist,
- Kurgu Yönetmeni,
- Oyuncu,
- Görüntü Yönetmeni,
- Ses Yönetmeni,
- Sanat Yönetmeni,
- Yapımcı,
- Kameraman,
- Muhabir,
- Haber Editörü,
- Metin Yazarı,
- Kurgu Operatörü,
- Resim Seçici,
- Sunucu,
- Radyo Spikerliği,
başta olmak üzere çeşitli birçok unvanı elde edebilirler.
Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünden mezun olan bireyler çalışma olanakları söz konusu olduğunda yapım şirketleri (sinema, dizi veya klip) bünyesinde çalışabilirler. Bunların haricinde;
- Televizyon Kanalları,
- Basın Kuruluşları,
- Reklam Ajansları,
- Yayın Kuruluşları,
- İçerik Üretme Ajansları,
- Haber Ajansları,
- Gazeteler,
- Radyo Kanalları,
gibi alanlarda çalışabilirler. Bunların haricinde çeşitli özel kurum ve kuruluşlarda basın danışmanlığı, tanıtım departmanlarında medya ve tanıtım sorumlusu olarak çalışabilirler. Mezunlar ayrıca akademik kariyerlerine devam ederek gelecek nesillerin eğitimleri konusunda da görev alabilirler.
Günümüz dünyasında takı ve mücevher sektörü önemli atılımlar ve gelişmeler ile çok önemli bir yer edinmektedir. Sektörün ihtiyaçlarına karşılık verilebilmesi için takı tasarımı bölümü oluşturulmuştur. Takı Tasarımı bölümü bir lisans programıdır.
Takı Tasarımı bölümünün amacı, estetik bakış açısına sahip olacak ulusal ve uluslararası endüstrilerde takı ve mücevher sektörüne fayda sağlayabilecek, sektöre yenilikler getirebilecek kişileri yetiştirerek sektöre kazandırmaktır.
Takı Tasarımı bölümünü tercih listesine almayı düşünen öğrencilerde yaratıcı, disiplinli, sosyal becerileri gelişmiş, el becerisi yüksek, çağa uyan gibi özellikler aranmaktadır.
Takı Tasarımı bölümü mezunu kişiler bağımsız olarak veya bulunduğu kurum içerisinde üretilecek takıların tasarımı hazırlamak, üretilen ürünü kontrol etmek gibi görevleri bulunmaktadır. Takı Tasarımcısı, bulunduğu kurumun hedefleri doğrultusunda en uygun ürünü tasarlamayı hedefler. Kendi atölyelerinde takı tasarımı ve üretimini yapabilme şansına sahiptirler.
Takı Tasarımı bölümü mezunu bireyler kendi atölyelerine açabilir veya özel şirketlerde kendilerine iş bulabilirler. Kurumlara danışmanlık hizmeti sunma imkanları da vardır.
HUKUK FAKÜLTESİ
Hukuk, bireylerin diğer bireyler ve toplumlar arasında olan ilişkileri ayarlayan ve düzenleyen kuralların toplanmış halidir.
Hukuk Fakültesinin amacı, anayasada yer alan yasaların ve iş etiği çizgisinden ayrılmayacak, bireyler ve toplum arasındaki düzeni sağlayabilecek, hukuk sektörü içerisinde katkı ve fayda sağlayabilecek nitelikli insanları sektöre kazandırmaktır.
Hukuk Fakültesini tercih etmeyi düşünen aday öğrencilerde adalet ve hukuk kavramlarına ilgili, konuşma yeteneği yüksek, disiplinli olması aranan özelliklerin başında gelmektedir.
Hukuk bölümü öğrencileri 8 dönemlik eğitim hayatları boyunca adalet ve hukuk kavramları üzerine detaylı bilgi sahibi olacakları dersler ile karşı karşıya geleceklerdir.
Hukuk bölümünü tercih listesinde bulunduran aday öğrenciler için;
- Anayasa Hukuku,
- Genel Kamu Hukuku,
- Medeni Hukuk,
- Türk Anayasa Hukuku,
- Uluslararası Hukuk,
- İdare Hukuku,
- Ceza Hukuku Genel Hükümler,
- Anayasa Yargısı Hukuku,
- Borçlar Hukuku Genel Hükümler,
- Ticaret Hukuku
Hukuk bölümü öğrencileri mezun olduktan sonra avukat unvanına sahip olur ancak hakim ve savcılık yapmaları için gerekli sınavlarda başarılı olmaları istenmektedir. Mezun bireyler meslek hayatları içerisinde adli hakimlik, savcılık, kaymakamlık, sayıştay denetçiliği, idari hakimlik ve daha birçok görevleri bulunabilir. Görevlerini yöneldikleri alan belirlemektedir.
Hukuk fakültesi mezunu kişiler devlet içerisinde bulunan birçok yerde görev alabilmektedirler, tercih etmeleri durumunda kendi avukatlık bürolarını açıp avukatlık veya danışmanlık hizmeti de sunabilirler.
İKTİSADİ, İDARİ VE SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ
Ekonomi, üretimden tüketime kadar olan tüm süreçleri kapsayan; ticaret, dağıtım, ithalat ve ihracat gibi konuları inceleyen bilim dalıdır.
Ekonomi Bölümü ise dünya devletlerinin, şirketlerin, kurum ya da kuruluşların ekonomik açıdan gerçekleştirdiği işlemleri takip etmek, gözlemlemek, denetlemek ve bu işlemlerden anlamlı sonuçlar çıkartarak satış/pazarlama alanlarında verimli sonuçlar elde etmeyi sağlar.
Ekonomi Bölümü, üniversite öğrencilerine temel ekonomi bilgilerini ve analiz tekniklerini öğretmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca temel ekonomi bilgilerini ve analiz yöntemlerini öğretmek, öğrencilerin araştırma, çözümleme ve sonuçları değerlendirme yeteneklerini geliştirmeyi de amaçlar.
Tercih listelerinde bu bölüme yer vermeyi amaçlayan aday öğrenciler;
- Ekonomi,
- Makro İktisat,
- Mikro İktisat,
- Çevre Ekonomisi,
- Sanat ve Kültür Ekonomisi,
- Para ve Bankacılık,
- Siyaset Bilimi,
- Para Bilimi,
- İstatistik,
ve daha birçok dersten eğitim hayatları boyunca sorumlu olacaklardır.
Kamusal olarak izlenen ekonomik tutumun incelenmesi bu bölüm mezunlarının asli görevidir.
Ekonomi Bölümü mezunları, aynı zamanda bir bilim dalı mezunu oldukları için uygulama alanları oldukça geniştir. Tarihçe olarak baktığımızda ülkemizde pek de eski bir bölüm olmayan ekonomi bölümü, üniversiteden üniversiteye bulunduğu fakülteler itibarıyla belli konularda değişkenlik gösterebilir. Öte yandan ekonomist unvanına sahip olanların büyük bir çoğunluğu, aşağıdaki alanlarda yer almayı tercih etmektedir;
- Bankacılık,
- Borsa,
- Satış ve Pazarlama,
- Eğitim,
- Yiyecek ve İçecek Hizmeti Faaliyetleri,
- Gayrimenkul Faaliyetleri,
- Akademik Kariyer,
- Kamusal Hizmetler,
- Bilgi ve İletişim,
- Ekonomik Danışmanlık,
- Tarım, Orman ve Balıkçılık
Ekonomi bölümü mezunları, ticaret ve alışveriş ilişkisinin var olduğu her sektörde kendilerine iş bulabilir. Öte yandan ekonomistler, lisans eğitimleri süresince edinmiş oldukları deneyimle içinde bulunmak istedikleri çalışma biçimine karar verebilirler. Kimi ekonomistler; devlet dairelerinde memur olarak, danışma ofislerinde, denetim birimlerinde, bankalarda veya çeşitli ekonomi kuruluşunda yer almayı tercih ederken, kimileri ise özel şirketlerde yer almayı tercih edebilir. Sonuç olarak ekonomi mezunlarına gerek kamu, gerekse de özel sektörde birçok iş imkanı söz konusudur.
Psikoloji, kısaca davranış ve zihin bilimi olarak adlandırılır. Psikoloji biliminde, bilinçli veya bilinçsiz olayların yanı sıra duygu ve düşüncelerin incelenmesi söz konusudur. Psikoloji yelpazesi geniş bir bilim dalıdır ve kişisel gelişim, sağlık, spor, sosyal davranış gibi birçok alt dalı vardır.
Psikoloji, üniversitelerde eğitimi verilen 4 yıllık bir lisans bölümüdür.
Bu alandan mezun olmuş yetkin kişiye “psikolog” unvanı verilir ve sosyal, davranışsal veya bilişsel bir bilim adamı olarak sınıflandırılabilirler. Psikologlar zihinsel işlevlerin bireysel ve sosyal davranıştaki rolünü anlamaya çalışırken, bilişsel işlevlerin ve davranışların altında yatan fizyolojik ve biyolojik süreçleri de araştırırlar.
Psikoloji bölümünde;
- Sosyal Psikoloji,
- Bilişsel Psikoloji,
- Psikolojide İstatistik ve Araştırma Yöntemleri,
- Kişiler Arası İletişim,
- Beyin ve Davranış,
- Gelişim Psikolojisi,
- İleri İstatistik,
- Araştırma Yöntemleri,
- Endüstriyel Psikoloji,
- Algı, Dikkat ve Hareket,
- Sosyal Psikolojinin Kuram ve Uygulamaları,
- Öğrenme, Hatırlama ve Düşünme,
- Bilişsel ve Sosyal Gelişim,
- Bireysel Farklılıklar ve Kişilik Analizi,
- Psikolojide Yöntemler,
- Deneysel Yöntemler,
gibi birçok dersin eğitimi verilir.
Psikologlar, beynin ortaya çıkan özelliklerini ve bu ortaya çıkan özelliklerle bağlantılı tüm durumları anlamaya çalışırlar. Bir sosyal bilim olarak, genel ilkeler oluşturarak ve belirli vakaları araştırarak bireyleri ve grupları anlamlandırmayı amaçlar.
Psikologlar; algılama, biliş, dikkat, duygu, zeka, öznel deneyimler, motivasyon, beyin işlevleri ve kişilik gibi davranışları ve zihinsel süreçler üzerine çalışmalar gerçekleştirdiği için çalışma alanları da bununla doğru orantılı bir şekilde geniştir.
Psikologlar, hastanelerde, rehabilitasyon merkezleri ve psikolojik araştırma merkezlerinde anaokullarında kendilerine çalışma olanağı bulabilirler. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında okul psikologu olarak ya da büyükşehir belediyelerinin psikolojik danışmanlık departmanlarında danışman psikolog olarak görev alabilirler. Söz konusu devlet hizmetlerinde Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ‘den elde edilen sonuçlar değerlendirmeye sokulur.
Eğitim sektörünün haricinde eğitim süresince verilen istatistik ve iletişim eğitimi sayesinde çeşitli reklam ajanslarında çalışma olanağı sağlar.
Siyasal ve yönetimsel konuları bilimsel araştırmaları ve çalışmaları ile ilgilenirler. Siyaset Bilimi içerisinde bulunan politik ve siyasal analizleri yerine getirirler. Toplum ve devlet arasındaki ilişkiyi incelerler.
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi 4 yıllık lisans bölümüdür. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesine bağlıdır.
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünün amacı, öğrencilere siyasi kavramları, fikirleri, ideolojileri inceleyecek, araştıracak ve yorumlayabilecek siyasal bakış açısına sahip olmasını sağlayacak, hukukun temel bilgilerini edinecek ve kamu yönetiminde olan gelişmeleri takip edebilecek sorunları çözebilecek öğrencileri lisans eğitimleri ile yetiştirmektir.
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde, 4 yıllık lisans eğitimi verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 240 AKTS kotalarını doldurmaları gerekmektedir.
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencileri eğitim hayatları boyunca birçok hukuk ve siyaset dersi ile karşı karşıya gelirler.
Siyaset Bilimi bölümünü tercih listesinde bulunduran aday öğrencileri;
- Hukukun Temel Kavramları,
- Sosyal bilimlerde Araştırma Yöntemleri,
- Kamu Personel Hukuku,
- Karşılaştırmalı Siyasal Sistemler,
- İnsan Hakları ve Kamu Özgürlükleri,
- Kentleşme ve Konut Politikaları,
- Kamu Yönetiminde Çağdaş Yaklaşımlar,
- Örgütsel Davranış,
- Türk Siyasal Hayatı,
- Türk İdare Tarihi,
Başta olmak üzere, birçok dersten 4 yıl boyunca sorumlu olacaklardır. Bu dersleri başarılı bir şekilde bitirdikleri takdirde ‘‘Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Lisans Diplomasını’’ elde edeceklerdir.
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü mezunu bireyler meslek hayatlarını birçok yerde devam ettirebilme şansına sahiptirler. Siyasete atılabilirler, devlet çalışanı olabilirler, danışmanlık veya akademisyenlik yapabilirler, bankalarda çalışabilirler.
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü mezunları başlıca çalışmayı tercih ettikleri yerler aşağıda listelenmiştir;
- Siyasi Partiler,
- Bankalar,
- Devlet Kurumları,
- Siyasi Partiler,
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü mezunları çalışabilmek için kendilerine birçok farklı iş yeri bulabilme şansına sahiptirler. Kendilerine siyasi örgütler, sivil toplum kuruluşları içerisinde bulabilirler, tercih etmeleri ve istemeleri halinde akademisyenlik veya devlet memurluğu da yapabilmektedirler.
Sosyoloji; kısaca toplum bilimi olarak adlandırılır. Sosyoloji bir toplum için, sosyal ilişkilerin kalıpları, sosyal etkileşim ve günlük yaşam kültürü üzerine çalışmalar yapar. Sosyal düzen, kabul ve değişim ya da sosyal evrim hakkında bilgi birikimi geliştirmek için çeşitli ampirik araştırma ve eleştirel analiz yöntemlerini kullanan bir sosyal bilimdir.
Sosyoloji aynı zamanda toplumun genel bilimi olarak tanımlanır. Bazı sosyologlar doğrudan sosyal politika ve refah için uygulanabilecek araştırmalar yürütürken, diğerleri öncelikle sosyal süreçlerin teorik anlayışını geliştirmeye odaklanmaktadır. Konu, bireysel ajansın mikro sosyoloji düzeyinden etkileşim ve sistemlerin makro düzeyine ve sosyal yapıya kadar uzanmaktadır.
Sosyoloji bölümü birçok üniversitede yer alırken bazı üniversitelerde Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde yer alırken, bazı üniversitelerde İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, bazılarında ise Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültelerinde yer alıyor. Lisans bölümü Sosyolojinin eğitim süresi 4 yıldır.
Sosyoloji bölümünde;
- Sosyoloji,
- Temel ekonomi,
- Siyaset bilimi,
- Sosyolojik analiz,
- Psikoloji,
- İleri İngilizce,
- Toplumsal değişme ve Sosyal Antropoloji,
- Sosyal İstatistik,
- Kültür ve Toplum,
- Veri Analizi,
- Güç ve Eşitsizlik,
- Çağdaş Sosyal Kuramlar,
- Sosyal İstatistik,
- Çağdaş Sosyal Kuramlar,
- Toplumsal Değişme ve Gelişme.
Gibi teorik dersler 4 yıllık eğitim süresince verilmektedir. Bu bölümü başarı ile tamamlayan yetkin kişilere ise “sosyolog” ünvanı verilir.
Tüm insan davranışları sosyal olduğu için, sosyolojinin konusu samimi aileden düşman mafyaya; organize suçtan dini kültlere; ırk, cinsiyet ve sosyal sınıf bölümlerinden ortak bir kültürün ortak inançlarına; ve iş sosyolojisinden spor sosyolojisine kadar. Aslında, az sayıda alan bilginin araştırılması, teorisi ve uygulaması için bu kadar geniş bir kapsam ve ilgiye sahiptir.
Sosyoloji bölümünden mezun olan öğrenciler için kariyer seçenekleri, henüz üniversite sıralarında yer aldıkları dönemlerde almış oldukları kararlar neticesinde şekillenebilir. Çünkü sosyolojinin alt dalları oldukça fazladır. Bunun haricinde tercihini akademik kariyerden yana kullanmayan mezunlar;
- Gazetecilik ve medya,
- Bankacılık ve finans,
- Reklamcılık,
- Sigortacılık,
- Araştırma merkezleri,
- Sivil toplum kuruluşları,
- Yazarlık,
gibi alanlarda kendilerine çalışma imkanı bulabilirler.
Uluslararası ilişkiler; dış politika, uluslararası çatışma ve müzakere, savaş, nükleer silahların yayılması, terörizm, uluslararası ticaret ve ekonomi ve uluslararası kalkınma gibi konuların incelenmesini içerir. Tahmin edebileceğiniz gibi, uluslararası ilişkilerin geniş kapsamı ekonomi, hukuk, siyaset bilimi, sosyoloji, oyun teorisi ve hatta psikoloji alanlarını kullanarak disiplinlerarası bir yaklaşım gerektirir.
Birleşmiş Milletler (BM), Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası gibi devletler ve devlet dışı aktörler de dahil olmak üzere, aktörlerin uluslararası politikadaki etkileşimlerinin araştırılmasına odaklanan akademik bir disiplindir.
Uluslararası İlişkiler, eşit ağırlık kategorisinden tercih edilebilen 4 yıllık lisans bölümüdür. Uluslararası ilişkiler ismini Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi, Siyasal Bilimler ve Uluslararası İlişkiler, Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler gibi birbirinden farklı birçok bölüm adında görmeniz mümkündür.
Uluslararası İlişkiler üzerine kariyer yapmayı planlayan aday öğrenciler;
- İktisat,
- Makro İktisat,
- Mikro İktisat,
- Uluslararası İktisat Teorisi,
- Uluslararası Hukuk,
- Uluslararası İlişkiler ve Örgütler,
- Türkiye Dış Politikası,
- Siyasi Tarih,
- Anayasa Hukuku,
- Siyaset Bilimi,
- Kamu Yönetimi,
- Kamu Maliyesi,
- İdare Hukuku,
- Diplomatik Çeviri,
- Politika Analizi,
gibi temelinde siyaset, ekonomi, hukuk ve diplomasi içeren dersler üzerine eğitim alacaklardır.
Geçmişten günümüze ülkeler arasında var olan kültürel, ekonomik ve diplomatik ilişkileri inceler ve bu sayede stratejiler geliştirirler.
Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunları iş konusunda oldukça geniş bir alana sahiplerdir. Söz konusu bölüm evrensel bir içeriğe sahip olduğu için mezunların kalifiye olmaları oldukça belirleyicidir. Onun haricinde uluslararası ilişkiler mezunları;
- Dışişleri Bakanlığı,
- Avrupa Birliği Bakanlığı,
- Milli Savunma Bakanlığı,
- Ekonomi Bakanlığı,
- Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı,
- Rekabet Kurumu,
- Sermaye Piyasası Kurulu (SPK),
- Konsolosluklarda,
türünden devlet kurumlarında bir kariyer imkanına sahip olabilirler. Devlet kurumları işe alımı Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan alınan sonuç neticesinde gerçekleştirilir. Bunların haricinde;
- İhracat ve İthalat Firmaları,
- NATO,
- Danışmanlık Şirketleri,
- Sivil Toplum Kuruluşları,
- Birleşmiş Milletler (BM),
- Ekonomik ve Kalkınma İşbirliği Örgütü (OECD),
- UNICEF,
- Siyasi Danışmanlık Şirketleri,
türünden gerek özel sektörde, gerekse küresel çapta hizmet veren örgütlerde çalışma imkanı söz konusudur.
İŞLETME FAKÜLTESİ
İşletme; iş dünyasında hizmet veren her türlü kurum ya da kuruluşların finans, muhasebe ve yönetim, pazarlama, üretim, insan kaynakları gibi konularda söz sahibi olabilecek yetkin elemanların yetiştirildiği üniversite bölümüdür.
İşletme bölümü, iktisadi ve idari bilimler fakültesi bünyesinde yer alan ve üniversite tercih dönemi geldiği zaman öğrenciler tarafından listeye eklenen en popüler bölümlerden bir tanesidir.
İşletme Bölümünün amacı, bir arka plan ve rekabetçi güç sağlamaktır.
İşletme bölümünün genel eğitim süreçlerinde, beşeri ve sosyal bilimlerin (tarih, ekonomi ve edebiyat) yer alıyor.
İşletme bölümü dünyanın farklı ülkelerinde eğitim süresi konusunda değişkenlik gösterse de Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında 4 yıllık 8 dönemden oluşan bir lisans bölümü olarak yer almaktadır.
İşletme Bölümü kapsamında;
- Ekonomi,
- Temel İşletme,
- İşletme ve Ekonomi Hesabı,
- İstatistik,
- Muhasebe,
- Pazarlama,
- Finans,
- İnsan Kaynakları,
- Yönetim ve Organizasyon gibi Kantitatif Derslerin haricinde temel dersleri de mevcuttur.
İşletme bölümü mezunları, her ne kadar çok fazla öğrenci tarafından tercih edilen bir bölüm olarak dikkat çekiyor olsa da, çok geniş bir çalışma sahasına sahiptir. Çünkü işletme bölümü de tıpkı diğer iktisadi ve idari bilimler fakültesi bölümleri gibi yöneldikleri sektöre göre mesleki evrimlerini gerçekleştirebilirler.
Bu bölüm mezunları;
- özel kurumlar,
- turizm ve danışmanlık,
- denetim,
- sigorta,
- dış ticaret ve ulaştırma sektörlerinde farklı seviyelerde istihdam edilebilirler.
Ayrıca, Merkez Bankası, Hazine veya Maliye Bakanlığı gibi kamu kurumlarında çalışma şansına sahip olabilirler.
Ek olarak Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisinin yayınlamış olduğu ÜNİ-VERİ raporlamasına göre bir iktisatçı ortalama 2.509TL aylık kazanç sağlıyor. İşletme mezunlarının %44.1 ‘i
- Mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler,
- Gayrimenkul faaliyetleri
- Turizm ve konaklama
- Eğitim,
- İnşaat,
- Ulaştırma ve depolama,
- Bilgi ve iletişim,
- İnsan sağlığı ve sosyal hizmetler,
- Kamu,
- Kültür, sanat ve spor organizasyonları,
- Tarım, orman ve balıkçılık,
- Elektrik, gaz ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı,
- Madencilik,
- Su temini,
gibi alanlarda çalışmaktadır.
İşletme Derecesi, belirli bir alanda uzmanlaşmaya ihtiyaç duyarken, bir şirketin fonksiyonel yönleri ve ara bağlantıları hakkında geniş bir bilgi vermek için de uygun bir yapıya sahiptir.
Derecesi ayrıca öğrencinin pratik, yönetim ve iletişim becerilerini ve iş karar verme yeteneğini geliştirir. Birçok program, vaka projeleri, sunumlar, stajlar, endüstriyel ziyaretler ve sektör uzmanları ile etkileşim şeklinde eğitim ve pratik deneyim içerir.
Lojistik Yönetimi bölümünün amacı, lojistik ile ilgili bütün işeri organize edecek, planlamasını uygun yapacak, kontrolüne verilen kişileri şirket ve proje için en iyi şekilde kullanabilecek ve lisans eğitiminde verilen bilimsel eğitimleri uygulayabilecek, lojistik alanındaki gelişmeleri takip edebilecek öğrenciler yetiştirmektir.
Lojistik Yönetimi bölümünü düşünen öğrencilerde matematik ve ekonomi gibi konu başlıklarına ilgisi olması önemli bir özelliktir, aday öğrenciler için bu özellikler eğitim ve iş hayatlarında birçok kolaylık sağlayacaktır.
2012 yılında Yükseköğretim Yürütme Kurulunda alınan karar ile Lojistik Yönetimi veya lojistik ile ilgili bölüm mezunlarına “Lojistisyen” ve Lojistik Yönetimi Uzmanı unvanı verilir.
Lojistik Yönetimi Uzmanlarının hava, deniz ve kara olmak üzere 3 ana çalışma hatları vardır. Şirket için en uygun ve az masraflı planları yaratır ve düzenlerler. Yaratılan projeyi denetlemek, analiz etmek, rapor çıkarmak gibi birçok görevleri de vardır.
Lojistik Yönetimi bölümünde, 4 yıllık lisans eğitimi verilir. Mezun olabilmeleri için zorunlu stajlarını yapmaları dışında 240 AKTS ders kotalarını da doldurmaları gerekmektedir.
Lojistik Yönetimi bölümü öğrencilerine lisans eğitimleri boyunca ticaret, ekonomi, hukuk ve matematik ile ilgili birçok ders verilecektir.
Lojistik Yönetimi bölümünü tercih listesinde bulunduran aday öğrencileri;
- İktisada Giriş,
- İşletmeye Giriş,
- Matematik,
- İletişim Becerileri ve Akademik Raporlama,
- İş Hukuku,
- Mikroekonomi,
- Lojistik İlkeleri,
- Finansal Yönetim,
- Pazarlama Temel İlkeleri,
- Ulaşım ve Lojistikte Yasal Çevre,
Başta olmak üzere, birçok dersten 4 yıl boyunca sorumlu olacaklardır. Bu dersleri başarılı bir şekilde bitirdikleri takdirde ‘‘Lojistik Yönetimi Lisans Diplomasını’’ elde edeceklerdir.
Bir ürünün üreticiden tüketiciye ya da tedarikçiye teslimatı konusunda gerçekleştirilen her türlü operasyonda görev alırlar.
Lojistik Yönetimi bölümünden mezun olan bireyler kendileri için birçok farklı alanda iş imkanı bulabilirler. Yerel ve Uluslararası şirketlerde lojistik birimlerinde, satın alma bölümünde ve daha birçok alanda kendilerine yer bulabilirler. Kara, hava, deniz taşımacılık şirketlerinde, kamuya ait şirketlerde kendileri için iş imkanı bulabilirler.
Uluslararası Ticaret ve Finans, küresel vizyonu olan, yerel zenginliklerden güç alan, stratejik düşünen ve üstlenici, rekabetçi ve takım halinde çalışmaya eğilimli uluslararası ticaret ve finans uzmanlarını eğitmeyi amaçlayan akademik bir çalışma alanıdır.
Ticaret finansmanı, şirketler tarafından uluslararası ticareti kolaylaştırmak için kullanılan finansal araçları ve ürünleri temsil eder. Ticaret finansmanı, ithalatçıların ve ihracatçıların ticaret yoluyla ticaret yapmasını mümkün ve kolaylaştırır. Ticaret finansmanı, bankaların ve şirketlerin ticaret işlemlerini mümkün kılmak için kullandıkları birçok finansal ürünü kapsayan yapıdır.
Uluslararası Ticaret ve Finans, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölüm yalnızca Eşit Ağırlık puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir.
Üniversitede uluslararası ticaret ve finans üzerine eğitim almak isteyen ve tercih listelerinde yer verecek olan aday öğrenciler;
- Muhasebe,
- Genel İşletme,
- Yönetim ve Organizasyon,
- Envanter Bilanço,
- Finansal Yönetim,
- Pazarlama İlkeleri,
- Ticaret Hukuku,
- Uluslararası İktisat,
- Uluslararası Ticaret Hukuku,
- Üretim Yönetimi,
- Ekonometri,
- Şirketler Muhasebesi,
- Dış Ticaret ve Gümrük Mevzuatı,
- İhracat ve İthalat Yönetimi,
- Bütünleşik Pazarlama İletişimi,
- Finansal Krizler ve Kriz Yönetimi,
- Dış Ticarette Kullanılan Belgeler
Ve daha birçok dersten 8 yarıyıllık eğitim süreleri boyunca sorumlu olurlar. Tüm bu dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler “Uluslararası Ticaret ve Finans Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanırlar.
Mezunlar, uluslararası ticaret operasyonlarında süreçleri hızlandıran envanterlerin belirlenmesi ve temin edilip gerekli işlemleri gerçekleştirerek ticari ve finansal dengeyi sağlamakla yükümlü olurlar.
Uluslararası Ticaret ve Finans mezunları kariyerlerine; dış ticaret faaliyetleri gösteren şirketlerde, yabancı sermayeli şirketlerde ticaret uzmanı olarak, Ticaret Borsaları, Sanayi ve Ticaret Odaları, İhracatçı Birlikleri, Kalkınma ajansları gibi kurumlarda çalışabilirler.
Öte yandan;
- Lojistik Şirketleri,
- Uluslararası Firmaların Dış Ticaret Departmanlarında,
- Bankalarda,
- Sigorta Şirketlerinde,
- Borsa Aracı kurumlarında
Yatırım danışmanı, portföy yöneticisi, borsa uzmanı, sigortacı gibi pozisyonlarda da çalışabilirler.
Söz konusu iş olanaklarından devlet kurum ve kuruluşlarında yer alabilmek için adaylardan Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan yeterli puanı alması beklenir.
MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ
Nedir?
Bilgisayar mühendisliği; bilgisayar donanımı ve yazılımını geliştirmek için gerekli olan bilgisayar bilimi ve elektronik mühendisliğinin çeşitli alanlarını birleştiren bir mühendislik dalıdır. Bilgisayar mühendisliği aynı zamanda bu alanda çalışmalar gerçekleştirecek mühendislerin eğitimini amaçlayan akademik bir disiplindir.
Bilgisayar mühendisliği, elektrik mühendisliği ve bilgisayar biliminin birleşimidir. Bilgisayar mühendisliği bölümleri, direnç, kapasitör ve indüktör devrelerinde voltaj ve akım hakkında bilgi edinecekleri temel devre analiz sınıflarını alacaktır. Ayrıca bilgisayar mühendisleri bellek, kayıtlar, mikroişlemciler ve daha fazla bilgisayar donanımı hakkında bilgi edinirler.
Bilgisayar Mühendisliği üniversitelerde Mühendislik ya da Teknoloji Fakültelerinde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans programıdır. Bölüm derslerini ve bitirme projesini başarıyla tamamlayan öğrencilere “Bilgisayar Mühendisi” unvanı verilir.
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir? Bilgisayar Mühendisi olmak isteyen öğrenciler bu bölümü tercih ettikleri takdirde;
- Diferansiyel Denklemler,
- Nümerik Analiz,
- Olasılık ve İstatistik,
- Ayrık Hesaplama Teknikleri,
- Devre Teorisi,
- Elektronik Devreler,
- Bilgisayar Organizasyonu ve Mimarisi,
- Bilgisayar Ağları ve Veri Haberleşmesi,
- Programlama Dilleri,
- Nesneye Yönelik Programlama,
- Veri Yapıları ve Dosya Organizasyonu,
- Biçimsel Diller ve Özdevinirler Kuramı,
- Yapay Sinir Ağları,
- Mikroişlemciler,
- Algoritmalar,
- Bulanık Mantık,
- Bilgi Güvenliği ve Kriptografisi,
ve daha fazlası derslerden 4 yıllık eğitimleri süresince sorumlu olacaklardır.
Mezun bilgisayar mühendisleri; tüm dünyada bilgisayar ve yazılımın sektörünün gelişmesi, yapay zeka çalışmalarının artış göstermesi sayesinde geniş iş seçeneklerine sahiplerdir.
Bilgisayar mühendisleri yazılım, donanım, sistem ve ağ (network) alanlarında;
- Yazılım Uzmanı,
- Veri Analisti,
- Kalite Kontrol ve Test Uzmanı,
- Web Tasarım Uzmanı,
- Bankalarda Veritabanı Uzmanı,
- Grafik Tasarımı ve Çizimi,
- Kontrol Mühendisliği,
- Donanım Mühendisliği,
- Veri Mimarı,
- Konfigürasyon Yöneticisi,
- Ağ İnternet Uzmanı,
- Robotik Mühendisliği,
gibi alanlarda çalışabilirler. Bunların haricinde güvenlik alanında “Beyaz Şapkalı Hacker” olarak siber güvenlik alanında görev alabilirler.
Elektrik mühendisleri, elektrik motorları, radar ve navigasyon sistemleri, iletişim sistemleri veya elektrik üretim ekipmanı gibi elektrikli ekipmanların tasarımını geliştirir, test eder ve denetler. Elektrik mühendisleri ayrıca otomobil ve uçakların elektrik sistemlerini de tasarlar.
Elektrik elektronik mühendisleri; bir projenin ilk aşaması, tasarım ve geliştirme aşaması, prototiplerin test edilmesi, yeni bir ürün veya sistemin nihai üretim ve uygulanması dahil olmak üzere bir projenin herhangi bir aşamasında yer alabilirler. Geniş bir çalışma sahası bulunan elektrik elektronik mühendislerinin sorumlulukları şu başlıklar altında toplanabilir;
- Yeni sistemler, devreler ve cihazlar tasarlamak veya mevcut teknolojiyi geliştirmek,
- Teknik performansı geliştirmek amacıyla, parça ve sistemlerde kullanılan elektronik özellikler için uygulama ve modifikasyonlar planlamak, geliştirmek,
- Elektrik sistemi gereksinimlerini, kapasitesini ve maliyetini belirlemek,
- Elektrikli ekipmanların doğrudan imalatı, kurulumu ve testini gerçekleştirmek,
- Elektronik bileşen ve ekipmanlar için bakım ve test prosedürleri oluşturmak,
- Güvenlik standartlarına ve geçerli yönetmeliklere uygun olduklarından emin olmak için elektronik ekipman, araç ve sistemleri denetlemek,
- Ürün geliştirmek için elektrik gücünü kullanmanın yeni yollarını tasarlamak,
- Tanımlanmış ürün geliştirme süreçlerini takip etmek ve teknik raporlar yazmak,
- Güvenlik düzenlemelerinin yerine getirildiğinden emin olmak.
Elektrik elektronik mühendisi olmak için üniversitelerin 4 yıllık Elektrik Elektronik bölümlerinden lisans derecesi almak gerekmektedir.
Analitik düşünme yönü ile ön plana çıkan elektrik elektronik mühendislerinde aranan genel nitelikler şunlardır;
- İyi düzeyde teknik bilgiye ve bilişim teknolojilerine hakimiyet,
- Çoklu tasarım öğeleri ve teknik özellikleri takip edebilecek konsantrasyona sahip olmak,
- Teknolojideki değişikliklere ayak uydurabilmek,
- Tasarımlarını ve mantığını açık bir şekilde açıklayabilecek konuşma becerisini gösterebilmek,
- Matematiksel düşünme yönü kuvvetli olmak,
- Yaratıcı, yenilikçi ve detaylara özen gösterme özelliklerini taşımak,
- Organizasyon, proje yönetimi ve liderlik becerisine sahip olmak.
Endüstri Mühendisliği, entegre insan, para, bilgi, bilgi, ekipman, enerji ve malzeme sistemlerini geliştirerek, geliştirerek ve uygulayarak karmaşık süreçlerin, sistemlerin veya organizasyonların optimizasyonu ile ilgilenen bir mühendislik disiplinidir.
Endüstri mühendisliği, karmaşık süreçlerin veya sistemlerin optimizasyonunun incelenmesidir. Elektrik mühendisliği derecesi, üretim ve üretim süreçlerinin tasarımı, planlaması ve optimizasyonu ile ilgili temel kavramlara odaklanmaktadır.
Endüstri Mühendisliği,üniversitelerde Mühendislik Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölüm her mühendislik bölümünde olduğu gibi yalnızca Sayısal puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir.
Endüstri mühendisliği üzerine eğitim almayı amaçlayan aday öğrenciler;
- Bilgisayar Programlama,
- Genel Ekonomi,
- Malzeme Bilimi,
- Yöneylem Araştırması,
- Maliyet Analizi,
- Bilimsel Araştırma Teknikleri,
- Üretim Planlama ve Stok Kontrolü,
- Veri Tabanı Yönetim Sistemleri,
- Kalite Planlama ve Kontrol,
- Yönetim Bilişim Sistemleri,
- İş Sağlığı ve Güvenliği
Başta olmak üzere birçok dersten 8 yarıyıllık eğitim süreleri boyunca sorumlu olacaklardır. Tüm bu dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler “Endüstri Mühendisliği Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanırlar. Mezunlar “Endüstri Mühendisi” unvanı elde eder.
Endüstri mühendisleri, matematik, fiziksel ve sosyal bilimlerde uzmanlık gerektiren bilgi ve becerileri, mühendislik analiz ve tasarım ilke ve yöntemleriyle birlikte, sistem ve süreçlerden elde edilen sonuçları belirlemek, tahmin etmek ve değerlendirmek için kullanırlar. emeğin, malzemelerin ve makinelerin yararlı koordinasyonu için yeni sistemler, süreçler veya durumlar oluşturmak ve ayrıca fiziksel veya sosyal sistemlerin kalitesini ve verimliliğini artırmak adına çalışmalar yaparlar.
Endüstri mühendisleri, mesleklerinin kapsamı söz konusu olduğunda belirli bir alanla sınırlı kalmazlar. Örnek vermek gerekirse;
- Savunma Sanayii,
- Bankacılık Sektörü,
- Danışmanlık Şirketleri,
- Yazılım ve Telekomünikasyon Sektörü,
- Perakendecilik,
- Ağır Sanayi Fabrikaları,
- Otomotiv Şirketleri,
- İlaç Firmaları
Ve benzeri daha birçok alanda kariyerlerine devam edebilirler. Söz konusu iş imkanlarından devlet kurum ve kuruluşlarında yer alan iş imkanlarından faydalanmak için mezunlardan Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan elde edilecek puan belirleyici olur.
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü, tüm yaşayanlar için yaşanabilir, sürdürülebilir, sağlıklı ve etik değerlere saygılı, estetik duygusu yüksek iç mekan ve çevresel tasarımların gerçekleştirilmesini sağlayacak elemanları yetiştirmeyi amaçlayan disiplinlerarası bir bölümdür.
İç mimarlık, tanım itibari ile yalnızca kapalı alanların iç tasarımlarını konu alan bir meslek olarak biliniyor olsa da çevre tasarımı eklentisi ile birlikte bu bölümde hem iç hem de dış olmak üzere her türlü mimari ve tasarımsal çalışma söz konusu olur.
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü üniversitelerde Mimarlık ve Mühendislik Fakülteleri kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür.
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, teoriye ve uygulamaya yönelik çok fazla derse sahiptir. Üniversite tercih döneminde listelerinde bu bölüme yer verecek olan aday öğrenciler;
- Teknik Çizim,
- Mekan Tasarım,
- İç Mekanda Malzeme ve Yapı,
- Maket Yapımı,
- Bilgisayar Destekli Teknik Resim,
- Renk ve Doku,
- İç Mekan Tasarımında Kavramsal Yaklaşımlar,
- Çevre Psikolojisi,
- Mobilya Tasarımı için Malzeme ve Üretim Teknikleri,
- İç Mekanda Yaratıcı Yapım Teknikleri ve Malzeme,
- Bilgisayar Tabanlı Modelleme,
- İş Sağlığı ve Güvenliği,
- İç Mimari Proje Yönetimi,
- Mesleki Pratikler ve Portfolyo
Ve benzeri daha birçok dersten 8 yarıyıllık eğitimleri süresince sorumlu olacaklardır. Bu dersleri başarı ile tamamlayanlar “İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanır. Mezunlara “İç Mimar ve Çevre Tasarımcısı” unvanı verilir.
Bu bölümü başarı ile tamamlayanlar iş hayatlarında gerek kapalı bir alanın iç kısmını gerekse de dış çevreyi güzelleştirmek, yenilemek ve güvenli hale getirmek adına her türlü çalışmayı gerçekleştirebilirler.
Yeni mezun iç mimarlar kariyer seçenekleri konusunda oldukça fazla olanağa sahiplerdir. Bu seçeneklere ek olarak bir de çevre tasarımı opsiyonu da eklendiğinde bu seçenekler daha da fazla artış gösterecektir.
Mezunlar;
- İnşaat Firmaları,
- Yapı Dekorasyon Şirketleri,
- İç Dekorasyon Markaları,
- Mimari Danışmanlık Firmaları,
- Ev Dekorasyon Şirketleri
Başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluşta çalışma fırsatı bulabilirler. Devlet kurumlarında, belediyelerde, kent estetik kurullarında ve benzeri birçok devlet kurumunda da yer alabilirler. Tabii devlet kurum ve kuruluşlarında istihdam elde edebilmek için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan yeterlilik elde edilmesi gerekmektedir.
İnşaat Mühendisliği bölümünün amacı, gökdelenler, yollar, köprüler, tüneller gibi büyük projeleri tasarlayabilecek ve denetleyebilecek, yapılan projenin bütçeye uygun bir şekilde ilerlemesini sağlayabilecek, proje kapsamında harcanacak malzemeleri hesaplayacak, projelerin çevre karşı uygun olmasına önem gösterecek, grup çalışmasına uygun olacak ve iş sağlığı ve güvenliği kurallarına önem gösterecek öğrencileri bilimsel eğitim ile yetiştirmektir.
İnşaat mühendisliği bölümü, mühendislik fakültesine bağlı olan 4 yıllık lisans bölümüdür. İnşaat mühendisliği bölümü mezunlarına İnşaat Mühendisi unvanı verilir.
İnşaat mühendisi olacak kişilerde, matematik ve fizik ile arası iyi, grup çalışmalarında etkili, disiplinli, bilgisayar programlarına kullanmaya yatkın, yaratıcı, disiplinli, sorumluluk sahibi, özellikler aranmaktadır.
İnşaat Mühendisliği bölümünde, 4 yıllık lisans eğitimi verilir. Öğrencilerin mezun olabilmesi için 240 AKTS ve zorunlu stajlarını tamamlamaları gerekir.
İnşaat mühendisliği öğrencileri eğitim hayatları boyunca birçok sayısal dersten başarılı olmaları için sorumlu tutulurlar.
İnşaat mühendisliği bölümünü tercih listesinde bulunduran aday öğrencileri;
- İnşaat Mühendisliğine Giriş,
- Fizik,
- Matematik,
- Kimya,
- İnşaat Mühendisliği için Teknik Resim,
- Genel Malzeme Bilimi,
- Mekanik,
- Yapı Malzemeleri,
- Ölçme Bilgisi,
- Zemin Mekaniği,
Başta olmak üzere, birçok dersten 4 yıl boyunca sorumlu olacaklardır. Bu dersleri başarılı bir şekilde bitirdikleri takdirde ‘‘İnşaat Mühendisliği Lisans Diplomasını’’ elde edeceklerdir.
4 yıl boyunca zorunlu derslerin hepsini başarıyla tamamlayıp, diploma almaya hak kazanan öğrenciler gerekli sınavlarda başarılı olmaları takdirde akademisyenlik mesleğine de yönelebilirler.
İnşaat mühendisleri,üretilmesi planlanan birçok yapıda planlamadan, denetlemeye kadar tüm aşamalarda yer alabilirler.
Son yıllarda Türkiye’de gelişen inşaat sektörü ile inşaat mühendisleri için birçok iş imkanı oluşmuştur. İnşaat mühendisi olan bir kişi danışmanlık, proje müdürlüğü, iş planlaması, proje ve inşaat denetlemesi, malzeme denetlemesi, teknik çizim, akademisyenlik gibi birçok farklı iş yapabilirler. KPSS sınavında başarılı olmaları takdirde devlet bünyesinde de çalışma şansına sahiptir.
Makine mühendisliği, mekanik sistemler tasarlamak, analiz etmek, üretmek ve bakımını yapmak için mühendislik fiziği ve matematik ilkelerini malzeme bilimi ile birleştiren bir mühendislik disiplinidir. Mühendislik disiplinlerinin en eski ve en genişlerinden biridir.
Makine mühendisliği alanı, dinamik, mekanik, elektrik, termodinamik, malzeme bilimi, yapısal analiz ve gibi belli başlı alanların anlaşılmasını gerektirir. Bu temel ilkelere ek olarak, makine mühendisleri, üretim tesislerini, endüstriyel ekipman ve makineleri, ısıtma ve soğutma sistemlerini tasarlamak ve analiz etmek için bilgisayar destekli tasarım (CAD), bilgisayar destekli üretim (CAM) ve ürün yaşam döngüsü yönetimi, ulaşım sistemleri, uçak, deniz taşıtları, robotik, tıbbi cihazlar, silahlar ve diğerleri. Makinelerin tasarımını, üretimini ve çalışmasını içeren mühendislik dalıdır.
Makine Mühendisliği, üniversitelerde Mühendislik Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölüm yalnızca Sayısal puan türüne göre tercih edilebilir.
Makine Mühendisliği üzerine eğitim almayı amaçlayan ve tercih listelerinde bu bölüme yer verecek olan aday öğrenciler;
- Teknik Resim,
- Bilgisayar Destekli Çizim,
- Termodinamik,
- Statik,
- Mukavemet,
- Ölçme ve Kontrol,
- İmal Usulleri,
- Akışkanlar Mekaniği,
- İçten Yanmalı Motorlar,
- Motor Elemanları,
- Hidrolik Makineler,
- İmalatta PLC Kullanımı,
- Makine Teorisi ve Dinamiği,
- Yakıtlar ve Yanma,
- Alternatif Enerji Kaynakları
Ve benzeri daha birçok dersten 8 yarıyıllık eğitim süreleri içerisinde sorumlu olacaklardır. Tüm bu dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler “Makine Mühendisliği Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanır ve mezunlar “Makine Mühendisi” unvanına sahip olur.
Üretim aşamasında gerekli uygulamaları hayata geçirerek iş piyasasına fayda sağlayacak makinelerin üretiminde rol almaktır.
Makine mühendisliği mezunları için iş olanakları oldukça fazladır. Mezunlar, üretimin gerçekleştiği her kurum ve kuruluşta görev alabilirler. Birbirinden farklı her sektörde fabrikasyon süreçlerinde makine kullanımı söz konusu olduğu için makine mühendisleri üretim departmanlarında fabrikalarda yer alabilirler.
Mimarlık, büyük yapı tasarımı ve mühendislik sanatı olarak bilinen bir disiplindir. Mimarlık bölümü bilim ile sanatı dengeli bir şekilde kullanarak göze hitap eden sağlıklı yapıların ortaya çıkması için çalışmalar gerçekleştirecek bireyler yetiştirilmesini amaçlar.
Mimarlık, üniversitelerde Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Mimarlık bölümü Sayısal puan türünden öğrenci kabul eder.
Mimarlık bölümü genelinde pratiğe dayalı bir bölümdür. Bu bölüme tercih listelerinde yer vermeyi amaçlayan aday öğrenciler;
- Mimarlıkta Bilgisayar Kullanımı,
- Mimari Tasarım,
- Yapı Bilgisi,
- Sanat Tarihi,
- Yapı ve Yapım Yöntemleri,
- Modern Mimarlık Tarihi,
- Mimari Koruma,
- Strüktür Yapısı ve Analizi,
- Fiziksel Çevre Denetimi,
- İmar Hukuku,
- Kentsel Tasarım,
- Yapı Yönetimi ve Maliyeti,
- Tarihi Çevrede Bina Tasarımı,
- Görsel İletişim Tasarımı
Ve benzeri birçok dersten 8 yarıyıllık eğitim süreleri boyunca sorumlu olacaklardır. Tüm dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler “Mimarlık Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanırlar. Bu bölüm mezunlarına “Mimar” unvanı verilir.
Mimarlar, insan kullanımına uygun yapılar tasarlar ve bu nedenle bu yapıların güvenliği ve güvenilirliğinden büyük ölçüde sorumludur, bu nedenle mezunlar tam teşekküllü, lisanslı bir mimar olmadan önce nispeten uzun bir süre çalışmaya hazır olmalıdır.
Mimarlık unvanına sahip olan bireyler için geçmişe göre daha fazla çalışma alanı söz konusudur.
Mezunlar;
- İnşaat Şirketlerinde,
- Mimarlık Ofislerinde,
- Mimari Danışmanlık Firmalarında,
- Yapı Denetim Firmalarında,
- Yapı Dekorasyon Şirketlerinde,
- Tasarım Ofislerinde,
- Mobilya Firmalarında,
İş imkânı bulabilirler. Bunların haricinde kendi kişisel işyerlerini açabilirler. Bunların haricinde akademik kariyerlerine devam edebilirler. Ayrıca belediyelerde Kent Estetik Kurullarında da çalışabilirler. Devlet kurumları söz konusu olduğunda Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan elde edilecek puan kişilerin istihdamı için belirleyici olur.
Yazılım mühendisliği bölümünün amacı, gelişen son teknolojiler ile piyasa ihtiyacı olan yazılım desteğini sağlayacak ve oluşturulacak yazılımı yazmanın yanı sıra inceleyecek, tasarlayacak, denetleyecek kişileri sektöre kazandırmak ve yetiştirmektir.
Yazılım Mühendisliği bölümü 4 yıllık lisans bölümüdür ve mühendislik fakültesine bağlıdır. Bölümü başarı ile tamamlayan kişilere “Yazılım Mühendisi” unvanı verilir.
Yazılım mühendisliği bölümünü tercih etmeyi düşünen öğrencilerde çok yönlü düşünebilme, disiplinli, yaratıcı, sorumluluk sahibi gibi özellikler aranmaktadır ve matematik bilimi ile arası iyi olması beklenir.
Yazılım mühendisliği bölümünde, 4 yıllık lisans eğitimi verilir. Öğrencilerin bölümlerini başarı ile tamamlamaları için zorunlu stajlarını yapmaları ve 240 AKTS kotasını doldurmaları gerekmektedir.
Yazılım Mühendisliği bölümü öğrencileri eğitim hayatları boyunca birçok programlama ve matematik dersleri ile karşı karşıya gelirler ve bunun dışında birinci sınıfta temel dersleri de görürler.
Yazılım Mühendisliği bölümünü tercih listesinde bulunduran aday öğrenciler için;
- Yazılım İnşası,
- Diferansiyel ve İntegral Hesap
- Algoritma Tasarımı ve Analizi,
- Nesne Yönelimi ve Programlama,
- Ayrık Hesaplama Yapıları,
- Uygulamalı Doğrusal Cebir,
- Yazılım Sistemi Analizi,
- Veri Tabanı Sistemleri,
- Yazılım Kalite Güvencesi ve Testi,
- İşletim Sistemleri ve Ağları,
Başta olmak üzere, birçok dersten 4 yıl boyunca sorumlu olacaklardır. Bu dersleri başarılı bir şekilde bitirdikleri takdirde Yazılım Mühendisliği Lisans Diplomasını’’ elde edeceklerdir.
Yazılım mühendisleri, çalıştıkları şirketler için yazılım ve program oluşturmak, yazılım kalite kontrolü ve denetlemesi yapmak, güvenlik açıklarını kontrol etmek, yazılım ekibi yöneticiliği yapmak gibi birçok farklı iş üzerinde çalışabilirler. Yazılım Mühendisleri mezunları genellikle, aşağıdaki iş yerlerinde yer almayı tercih ediyorlar;
- Telekomünikasyon,
- Kamu,
- Danışmanlık Şirketleri,
- Üniversiteler,
- Otomotiv Fabrikaları,
- Hastaneler,
- Bankalar,
Yazılım mühendisleri birçok farklı alanda çalışma şansına sahiptirler. Çalıştıkları kurumda IT (Bilişim teknolojileri) bölümünde yer alabilirler, şirketlerin yazılım ihtiyaçlarını karşılarlar. KPSS sınavında başarılı olmaları takdirde devlet bünyesinde kariyerlerine devam edebilirler. Gerekli sınavları başarmaları ve belgeleri sağlamaları halinde akademisyen olarak çalışabilme şansına sahiptirler.
TIP FAKÜLTESİ
Tıp bölümü 6 yıllık bir bölümdür ve bölümün amacı hastaların sağlık sorunlarını gidermek ve sağlıklarına kavuşturmak için Tıp biliminden yararlanarak hastalıklara kalıcı veya gerekli durumlarda geçici çözümler uygulamaktır. Tıp bilimini meslek hayatı içerisinde en iyi şekilde kullanabilecek, hastalara en uygun tedaviyi uygulama ve olumlu sonuçlar alabilecek kişileri yetiştirerek sektöre kazandırmaktır.
Tıp bölümünün bir diğer amacı tıp bilimi üzerine araştırmalar yaparak yenilikler getirecek kişiler ortaya çıkarmaktır.
Tıp bölümün tercih etmeyi düşünen öğrencilerde disiplinli, sorumluluk sahibi, soğukkanlı, insan sağlığına karşı duyarlı ve sağlık sektörüne karşı ilgili olması aranan başlıca özellikler arasındadır.
Tıp bölümünde, 6 yıllık eğitim verilmektedir. 6 yıllık eğitim hayatları içerisinde klinik eğitim, uygulamalı eğitim ve teorik eğitim bulunmaktadır. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için zorunlu derslerini başarı ile tamamlamaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir.
Tıp bölümü öğrencileri 6 yıllık eğitim hayatları boyunca tıp bilimi üzerine birçok ders ile karşı karşıya geleceklerdir.
Tıp bölümünü tercih listesinde bulunduran aday öğrenciler için;
- Hücre Ders Kurulu,
- Gelişim ve Kan Dokusu Ders Kurulu,
- Dahili Tıp Bilimleri,
- Doku Biyolojisi,
- Cerrahi Tıp Bilimleri,
- Hastalıkların Biyolojik Temeli,
- Dolaşım ve Solunum Sistemi,
- Endokrin Sistem ve Metabolizma,
- Kas-İskelet ve Hematopoetik Sistem,
- İç Hastalıkları,
Başta olmak üzere, birçok dersten 6 yıl boyunca sorumlu olacaklardır. Eğitim hayatlarını başarılı bir şekilde tamamlamaları durumunda diploma ve Tıp Doktoru unvanına sahip olurlar.
Tıp Fakültesi mezunu kişiler meslek hayatları boyunca uzman doktor olup olmamalarının bir önemi olmadan temel görevleri hastaların sağlık durumlarına daha iyi bir duruma getirerek hastanın hayatını kolaylaştırmaktır. Hasta birey için en uygun tedaviyi belirlemek ve uygulanmasını sağlamak en temel işleridir.
Tıp Fakültesini başarıyla bitiren bireyler istemleri etmeleri durumunda TUS sınavına girerek uzmanlık yapmayı tercih edebilirler. Tıp Fakültesi mezunlarının uzmanlık yapabileceği örnek olarak 10 tane uzmanlık dalı aşağıda listelenmiştir.
- İç Hastalıkları,
- Kardiyoloji,
- Çocuk Psikiyatrisi,
- Dermatoloji,
- Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları,
- Patoloji,
- Radyoloji,
- Üroloji,
- Enfeksiyon Hastalıkları,
- Göğüs Hastalıkları
Tıp Fakültesi mezunu kişilerin çalışmayı seçtiği başlıca yerler üniversite hastaneleri, özel hastaneler, eğitim ve araştırma hastaneleri, devlet hastaneleridir.
UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ
Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü, mutfağa, yemeklere, yemek yapmaya ilgisi olanların, mutfak sanatları konusunda bilimsel eğitim alma olanağı sağlar. Yiyecekler ve içecekler hakkında detaylı bilgi alma, bilimsel ve sanatsal bir bakış açısına sahip olma gibi kazançları vardır. Verilen eğitimler sonucunda sektöre nitelikli çalışan sağlama ana amaçtır. Bu bölümde yer almak isteyenler için yemek ve yemek sanatlarına ilgisi olması eğitim hayatlarına yardımcı olur.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde, 4 yıllık lisans eğitimi verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 240 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir. Ayrıca 60 gün zorunlu stajları bulunmaktadır.
Teorik eğitimden daha fazla uygulama dersleri ve tecrübe etmeye dayalı ders programlarına sahiptirler. Zamanlarının çoğunu mutfak dersliklerinde geçirirler.
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları için Gıda Teknolojisi,
- Yiyecek ve İçecek Hizmetleri,
- Yiyecek Üretimi,
- Dünya Mutfak Kültürleri,
- Yiyecek ve İçecek Maliyet Kontrolü,
- Mutfak Yönetimi,
- Temel Pastacılık,
- Mutfak Planlaması ve Tasarımı,
- Ziyafet Yönetimi,
- Şarap Bilimi.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü diplomasına sahip birisi tercihlerine göre isterlerse mutfak kısmında bulunmaya devam edebilirler veya mutfak dışında da çalışabilir. Eğitim hayatlarının dışında aldıkları kurslara göre çalışma alanlarının sayısını artırma özelliğine sahiptirler. Kendi işletmelerini kurup meslek hayatlarına devam edebilirler.
- Mutfak Şefi,
- Aşçılık,
- Yöneticilik,
- Gıda Kontrolcüsü,
- Tüketim Şefi,
- ARGE Ürün geliştirme Uzmanı,
- Yemek Yazarlığı,
- Gurmelik,
- Sous Şef,
- Executive Şef.
Turizm sektörü ve restoranlarda göze hitap eden lezzetli yemek sunumları hazırlar.
Türkiye’de son yıllarda çok popüler olan Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü, iş olanakları konusunda da birçok sektörden daha rahat bir pozisyonda yer alıyor. Mezun olduktan sonra birçok alanda rahatlıkla iş bulabilirler. Lisans eğitimini tamamlamış kişiler tercihlerine göre otellerde, restoranlarda, turistik gemilerde, gastronomi ile ilgilenen medya kuruluşlarında ve devlette iş bulabilirler.
Yönetim Bilişim Sistemleri, teknoloji, insan, sistem teorisi ve bilgi yönetimini bir araya getiren alandır. Günümüz zamanında bilginin çok önemli olmasından dolayı akademik olarak da Yönetim Bilişim Sistemleri bölümü önemli bir yer edinmektedir.
Yönetim Bilişim Sistemleri bölümü 4 yıllık lisans bölümüdür. Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünün amacı, bilgi yönetimi, teknoloji ve sistem gibi alanları bir araya getirebilecek, bilginin üretecek, güncelleyecek ve dağıtacak, bilgiyi kullanabilecek, yönetici pozisyonunda bulunan kişilerin daha hızlı ve doğru karar vermesini sağlamak için farklı yerlerdeki bilgileri bir araya getirecek ve sunabilecek kişileri yetiştirip, meslek hayatına kazandırmaktır.
Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünü tercih etmeyi düşünen öğrencilerde disiplinli, çağa ve yeni teknolojilere ayak uydurabilecek, yaratıcı, sorumluluk sahibi aranan başlıca özelliklerdendir.
Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünde, 4 yıllık lisans eğitimi verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 240 AKTS haklarını doldurmaları gerekmektedir.
Yönetim Bilişim Sistemleri bölümü öğrencileri 8 dönemlik eğitim hayatları boyunca matematik, pazarlama, bilgi toplama gibi birçok çeşitli ders ile karşı karşıya geleceklerdir.
Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünü tercih listesinde bulunduran aday öğrenciler için;
- Genel Muhasebe,
- Bilişim Hukuku,
- Pazarlama Yönetimi,
- Yeni İletişim Teknolojileri,
- İşletme Bilgi Sistemleri,
- Bilgisayar ve Programlamaya Giriş,
- Algoritma ve Programlama,
- Üretim Yönetimi,
- Sistem Analizi ve Tasarımı,
- Ağ Yönetimi ve Bilgi Güvenliği
Başta olmak üzere, birçok dersten 4 yıl boyunca sorumlu olacaklardır. Bu dersleri başarılı bir şekilde bitirdikleri takdirde ‘‘Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans Diplomasını’’ elde edeceklerdir. Diplomasını alan kişilere “Yönetim Bilişim Sistemleri Uzmanı” unvanı verilir.
Yönetim Bilişim Sistemleri mezunları, almış oldukları eğitim doğrultusunda iş hayatını kolaylaştırmak adına bilgisayarı ve yazılımı şirketlere entegre etmek konusunda sorumluluk üstlenirler.
Yönetim Bilişim Sistemleri mezunları, endüstrinin ve endüstriyel faaliyetlerin var olduğu her yerde kendilerine iş bulabilirler. Şirketlerde operasyonları kolaylaştırmak adına bilgi işlem departmanlarında, devlet ya da özel bankalarda, yazılım ve otomasyon şirketlerinde; birbirinden farklı pozisyonlarda kariyerlerine devam edebilirler.
Söz konusu iş imkanlarından devlet kurumlarında yer alan fırsatlardan yararlanabilmek için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan elde edilecek puan belirleyici olacaktır.
SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
Ağız ve Diş Sağlığı bir önlisans programıdır ve bölümün amacı çalışacakları diş hekiminin yanında verilen dolgu, diş teli gibi birçok ürünün hazırlanması görevini yerine getirecek kişileri yetiştirerek sektöre katkı vermeleri beklenmektedir.
Ağız ve Diş Sağlığı bölümün tercih etmeyi düşünen öğrencilerde disiplinli, sorumluluk sahibi, soğukkanlı ve sağlık sektörüne karşı ilgili olması aranan başlıca özellikler arasındadır.
Ağız ve Diş Sağlığı bölümünde, 2 yıllık eğitim verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 120 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir.
Ağız ve Diş Sağlığı bölümü öğrencileri 4 dönemlik eğitim hayatları temel tıp bilimi ve anestezi üzerine birçok ders ile karşı karşıya geleceklerdir.
Ağız ve Diş Sağlığı bölümünü tercih listesinde bulunduran aday öğrenciler için;
- Dental Anatomi ve Morfoloji,
- Temel Mikrobiyoloji,
- Ağız Diş Sağlığına Giriş,
- Dental Maddeler ve Alet Bilgisi,
- Ağız, Diş, Çene Hastalıkları Cerrahisi,
- Sterilizasyon Esasları ve Yöntemleri,
- Ağız, Diş, Çene Radyolojisi ve Korunma Yöntemleri,
- Diş Hekimliği Klinik Yardımcılığı,
- Koruyucu Diş Hekimliği,
- Muayene Yönetimi ve Hasta Kayıt,
Başta olmak üzere, birçok dersten 2 yıl boyunca sorumlu olacaklardır. Bu dersleri başarılı bir şekilde bitirdikleri takdirde “Ağız ve Diş Sağlığı Önlisans Diplomasını’’ elde edeceklerdir.
Ağız ve Diş Sağlığı öğrencileri için DGS sınavı ile geçebilecekleri 4 yıllık lisans bölümü Sağlık Yönetimidir.
Ağız ve Diş Sağlığı bölümü mezunu bireyler diş hekimlerinin onlara verdiği dolgu, diş teli gibi birçok ürünün hazırlanması gibi birçok görevi başarılı bir şekilde yapmaları istenmektedir.
Ağız ve Diş Sağlığı mezunu kişilerin çalışmayı seçtiği başlıca yerler üniversite hastaneleri, özel hastaneler, eğitim ve araştırma hastaneleri, devlet hastaneleridir.
Her geçen gün gelişmeye ve büyümeye devam eden sağlık sektörü doktorlar ve hemşireler dışında birçok insana da ihtiyaç duymaktadır. Bu ihtiyaçlardan dolayı Ameliyathane Hizmetleri bölümü ortaya çıkmıştır.
Ameliyathane Hizmetleri bölümü bir önlisans programıdır ve bölümün amacı gelecek meslek hayatlarında yer alacakları ameliyathane birimlerinde ameliyat öncesi ve sonrası yapılması gereken görevleri yerine getirebilecek kişileri yetiştirerek sektöre kazandırmaktır.
Ameliyathane Hizmetleri bölümün tercih etmeyi düşünen öğrencilerde disiplinli, sorumluluk sahibi, sağlık sektörüne karşı ilgili ve meraklı olması aranan başlıca özellikler arasındadır.
Ameliyathane Hizmetleri bölümünde, 2 yıllık eğitim verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 120 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir
Ameliyathane Hizmetleri bölümü öğrencileri 4 dönemlik eğitim hayatları boyunca sağlık üzerine birçok ders ile karşı karşıya geleceklerdir.
Ameliyathane Hizmetleri bölümünü tercih listesinde bulunduran aday öğrenciler için;
- Ameliyathane Teknolojisi,
- Ameliyathane Uygulamaları,
- Cerrahi Hastalıklar Bilgisi,
- Anesteziye Giriş,
- Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji,
- Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon,
- Sağlıkta İletişim,
- Sağlık Hizmetleri Yönetimi,
- Uygulamalı Reanimasyon,
- Stres Yönetimi,
Başta olmak üzere, birçok dersten 2 yıl boyunca sorumlu olacaklardır. Bu dersleri başarılı bir şekilde bitirdikleri takdirde “Ameliyathane Hizmetleri Önlisans Diplomasını’’ elde edeceklerdir.
Ameliyathane Hizmetleri öğrencileri için DGS sınavı ile geçebilecekleri birçok 4 yıllık lisans bölümleri aşağıdaki listede belirtilmiştir.
- Acil Yardım ve Afet Yönetimi
- Hemşirelik
- Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri
- Sosyal Hizmet
- Sağlık Yönetimi Adli Tıp Teknikerliği
- Ameliyathane Hizmetleri Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Ameliyathane Hizmetleri bölümü mezunu bireyler çalıştıkları ameliyathanelerde sorumluluğu altında oldukları doktorlar bulunmaktadır. Ameliyathane Hizmetleri Teknikerleri doktorların söylediklerine göre hareket ederek görevlerini yerine getirirler.
Ameliyathane Hizmetleri mezunu kişilerin çalışmayı seçtiği başlıca yerler üniversite hastaneleri, özel hastaneler, eğitim ve araştırma hastaneleri, devlet hastaneleridir.
Anestezi bölümü bir önlisans programıdır ve bölümün amacı ameliyat gibi anestezinin gerebileceği işler için anestezi işlemini başarıyla uygulayabilecek kişileri yetiştirerek sektöre katkı vermeleri beklenmektedir.
Anestezi bölümün tercih etmeyi düşünen öğrencilerde disiplinli, sorumluluk sahibi, soğukkanlı ve sağlık sektörüne karşı ilgili olması aranan başlıca özellikler arasındadır.
Anestezi bölümünde, 2 yıllık eğitim verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 120 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir. Aday öğrencilerin Anestezi bölümüne alımı TYT puanı ile gerçekleşmektedir.
Anestezi bölümü öğrencileri 4 dönemlik eğitim hayatları temel tıp bilimi ve anestezi üzerine birçok ders ile karşı karşıya geleceklerdir.
Anestezi bölümünü tercih listesinde bulunduran aday öğrenciler için;
- Enfeksiyon Kontrol ve Sterilizasyon Esasları,
- Beslenme İlkeleri, Enteral, Parenteral Beslenme
- Sistem Hastalıkları,
- Temel Anestezi,
- Cerrahi Hastalıklar ve İşlemler,
- Enfeksiyon Kontrol ve Sterilizasyon Esasları,
- Biyomedikal Teknolojisi,
- Enfeksiyon Hastalıkları,
- Klinik Anestezi,
- İleri Yaşam Desteği Uygulamaları,
Başta olmak üzere, birçok dersten 2 yıl boyunca sorumlu olacaklardır. Bu dersleri başarılı bir şekilde bitirdikleri takdirde “Anestezi Önlisans Diplomasını’’ elde edeceklerdir.
Anestezi öğrencileri için DGS sınavı ile geçebilecekleri birçok 4 yıllık lisans bölümleri aşağıdaki listede belirtilmiştir.
- Sosyal Hizmet,
- Hemşirelik,
- Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri,
- Sağlık Yönetimi,
- Acil Yardım ve Afet Yönetimi
- Anestezi Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Anestezi bölümü mezunu bireyler hastanelerde ameliyathane birimleri içerisinde görev alırlar, ameliyat edilecek hastayı hazırlamak ve anestezi işlemini gerçekleştirmek başlıca görevleridir. Ameliyathane birimindeki bütün sağlık personelleri ile uyum içerisinde çalışmaya özen gösterir.
Anestezi mezunu kişilerin çalışmayı seçtiği başlıca yerler üniversite hastaneleri, özel hastaneler, eğitim ve araştırma hastaneleri, devlet hastaneleridir.
Fizyoterapi teknikeri, fizik tedavi alanında yardımcı sağlık personeli sayılan ve hastalara yardımcı olan kişiye verilen mesleki unvandır. Hareket sisteminde bozukluk olan hastalar, ortopedik rahatsızlıkları ve farklı sebeplerden oluşan ağrılar için uygulanan egzersiz ve fizik tedavi yöntemlerinde fizik tedavi doktoruna yardımcı olur.
Fizyoterapi için hastaneye veya tedavi merkezine gelen hasta ve çalışanların güvenliği için de fizyoterapi teknikeri görevlendirilmektedir. Fizyoterapi teknikerlerinin başlıca görevleri şunlardır:
- Olası durumlarla ilgili hastanede/kurumda kayıt tutmak,
- Fizik tedaviye yönelik eğitim programı ve özel egzersiz programı düzenlemek,
- Isı-ışık hidroterapi uygulamak,
- Fiziksel uygunluk eğitimi vermek,
- Manuel ve mekanik tedaviler gerçekleştirmek,
- Elektro terapi uygulamak,
- Sağlıklı ya da engelli hastalara fizyoterapi ve rehabilitasyon hizmeti vermek.
İnsanlarla iletişimin kuvvetli olması gerektiği bir ortamda çalışılacağı için fizyoterapi teknikeri olmak isteyen kişinin mutlaka iletişim yönünün ileri düzeyde olması beklenir. Bunun yanı sıra biyoloji ve fizik gibi alanlara ilgi duyan, empati kurabilen, sabreden ve sorumluluk sahibi olan adaylar bu meslek için uygundur.
Fizyoterapi teknikerliği mesleğini icra edebilmek için en az önlisans mezunu olmanız gerekir. Bunun için meslek yüksekokullarındaki Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nü tercih etmelisiniz. İlgili kurumlarda en az önlisans mezunu olmayanlar çalıştırılmamaktadır.
Oldukça geniş bir çalışma alanına sahip olan fizyoterapi teknikerliği için onlarca alternatif özel ve resmi kuruluş bulunuyor. Peki, bu kuruluşların beklentileri nelerdir?
- Fizik tedavi alanındaki tüm gelişmeleri yakından takip edebilmek,
- İletişim becerisi yüksek olmak,
- Düzgün bir diksiyona sahip olmak ve hasta memnuniyetine özen göstermek,
- Güler yüzlü ve hoşgörülü olmak,
- Tedavi ve yaklaşımlar konusunda alanında tecrübeli olmak,
- Pozitif ve dinamik çalışma ortamı oluşturabilmek.
Paramedik, diğer adı ile Acil Tıp Teknikeri, acil tıbbi durumlarda hasta veya yaralılara bakım yapan meslek grubuna verilen unvandır. Paramedik, acil durum çağrılarına cevap vermek, tıbbi hizmetler yapmak ve hastaları tıbbi tesislere taşımakla yükümlüdür.
Zamanında müdahale ile yaşam kurtarmayı hedefleyen paramedik mesleği stresli iş grupları içerisinde yer alır. Paramediklerin sorumlulukları şu başlıklar altında toplanabilir,
- Kaza, yaralanma, hayati tehlike içeren hastalık durumlarında acil tedavi sağlamak,
- Doğru hasta taşıma tekniklerini kullanmak ve kırık gibi durumlarda stabilizasyonu sağlamak,
- Hastaları bir sağlık kuruluşuna nakletmek ve nakil sırasında tedaviyi sürdürmek,
- Hastane personeline, hasta durumu ve tedavi bilgisini aktarmak,
- Hastanelerde ve diğer sağlık tesislerinde hasta bakımının sağlanmasına yardımcı olmak,
- EKG okuyabilmek,
- Kanamayı durdurmak,
- Travma durumlarında stabilizasyonu sağlayarak hastayı nakle hazır hale getirmek,
- Acil doğum halinde doğuma destek olmak.
Üniversitelerin 2 yıllık, İlk ve Acil Yardım Paramedik (ATT) Bölümünden mezun olan bireyler bazı şartları yerine getirmek suretiyle paramedik olmaya hak kazanırlar. Söz konusu şartlar şu başlıklar altında toplanabilir;
- Sürücü belgesi almaya engeli olmamak,
- Ruh sağlığının yerinde olduğuna dair belge almış olmak,
- Kayıt tarihinde 17 yaşını tamamlamış, 23 yaşından gün almamış olmak,
- Kadınlar için 1.60, erkekler için 1.65 cm boyundan kısa olmamak,
- Sedyeyi çalışma arkadaşı ile taşıyabilecek fiziki yeterliliğe sahip olmak.
Özel Hastaneler ve Devlet Hastanelerin ambulans servislerinde çalışabilen paramediklerde aranan nitelikler şunlardır;
- Hızlı karar verme ve sakin kalma yeteneğine sahip olmak,
- Hastalar ve yakınları ile etkili iletişim kurmak,
- Fiziksel güç seviyesine uygunluk,
- Araç seyir yetkinliğine sahip olmak.
Odyometri teknikeri ya da odyometrist; işitme kaybı yaşadığı düşünülen hastalara gerekli testleri yapmaktan işitme cihazı üretimine kadar birçok farklı alanda çalışır. Odyometri teknikerleri, devlet ve özel hastaneler ile işitme cihazı üretimi ya da satışı yapan şirketlerde görev alabilir.
Geniş bir alanda hizmet verebilen odyometri teknikerleri, çalıştıkları alana göre farklı görev tanımlarına sahiptir; ancak yine de genel manada görevleri ve sorumlulukları şöyle sıralanır;
- Uzman hekiminin gözetiminde testlere katılmak ve gerekli yazılı ve dijital evrakın oluşturulmasına yardımcı olmak,
- Odyometri testlerinin oluşturulmasına yardımcı olmak,
- Yeni işitme cihazlarının üretiminde ve tasarlanmasında çalışmak,
- İşitme kaybının azaltılması ya da durdurulması ile ilgili tedaviler konusunda uzman hekim ve odyologlara yardımcı olmak,
- Hasta kayıtlarının tutmak, kapatmak ve arşivlemek,
- İşitme tarama programlarında ve gürültü ölçümlerinde görev almak,
- Saf ses ve konuşma odyometrisi, immitansmetri testlerini yapmak.
Odyometri teknikeri olmak için üniversitelerin Odyometri önlisans programından mezun olmak gerekir. Odyolog ile Odyometri teknikeri genellikle karıştırılır. Odyologlar, 4 yıllık Odyoloji bölümünden mezun olan ve işitme cihazı ameliyatlarında da görev alan çalışanlardır. Odyometri teknikerleri ise kulak, burun ve boğaz ihtisasına sahip doktorlara teknik destek veren çalışanlardır.
- Sorumluluk bilincine sahip olmak,
- Ekip çalışmasına etkin olarak katılabilmek,
- Yeni teknolojilere, cihazlara ve tekniklere hızla uyum sağlamak,
- Hasta ve hasta yakınları ile iyi iletişim kurabilmek,
- Kulak implantı gibi hassas cihazlarla uzun süre çalışabilecek kadar sabırlı ve sakin olmak.
Optisyen, göz hekimi tarafından reçetelendirilen gözlük ya da kontakt lensin, müşterinin gözüne uygunluğunu belirler ve satışını gerçekleştirir. Ayrıca müşterinin hangi gözlük çerçevesi veya kontakt lensi satın almaya karar vermesine yardımcı olurlar.
- Kontakt lens, numaralı gözlük, güneş gözlüğü ve diğer göz ürünlerini satmak,
- Müşterilere, stil ve renge göre gözlük çerçevesi seçiminde yardımcı olmak,
- Gözlüğü, müşteriye uyacak şekilde ayarlamak için plastik veya metal çerçeveleri ısıtmak, el ve pense yardımıyla şekillendirmek,
- Müşterinin ihtiyacına uygun kontakt lensi belirlemek,
- Müşterileri, gözlük takma ve bakımını yapma konusunda bilgilendirmek,
- Müşterilere kontakt lensin nasıl takılacağını, çıkarılacağını ve bakımının nasıl yapılacağını göstermek,
- Hasarlı gözlük çerçevelerini onarmak,
- Müşteri reçetelerinin ve ödemelerinin kaydını tutmak,
- Optisyenlik mesleğini icra ettiği süre boyunca başka bir işte çalışmamak,
- Göz muayenesi yapılan herhangi bir aleti işyerinde bulundurmamak,
- Reçetelendirilmemiş numaralı gözlük satmamak
Optisyen olmak için üniversitelerin iki yıllık Optisyenlik önlisans bölümünden mezun olma şartı aranmaktadır. Ayrıca, 5193 numaralı optisyenlik hakkındaki kanunda, uzman göz hekimlerinin optisyen açarak optisyenlik mesleğini icra edebilecekleri belirtilmiştir.
Birebir iletişim kurarak müşterilere hizmet veren optisyenin öncelikle sosyal ilişki becerilerinin yüksek olması beklenir. Optisyenin diğer nitelikleri şu başlıklar altında toplanabilir;
- Gözlük ayarlamalarını hızlı ve doğru bir şekilde yapabilmek için iyi bir el-göz koordinasyonuna sahip olmak,
- Her müşteri için hangi malzeme ve stilin en uygun seçim olduğuna karar verebilmek,
- Satış ve stok yönetimi konusunda bilgi sahibi olmak,
- Ürün kullanım talimatlarını net bir şekilde açıklayabilecek sözlü iletişim diline hakim olmak,
- Müşterilere karşı saygılı, sabırlı ve yardımsever olmak
Radyoterapi teknikeri; sağlık kuruluşlarında çeşitli hastalıklar için kullanılan yüksek teknolojili cihazları kullanabilecek donanıma sahip olan kişidir. Doktorun talimatı üzerine hastanın vücutlarındaki belli kısımların filmini çeker, hastalara cihazlar yoluyla ışın tedavisi uygular.
Radyoloji uzman hekimlerinin gözetimleri doğrultusunda çalışma yürüten radyoterapi teknikerinin görev sorumlulukları şunlardır:
- Doktor tarafından hasta için belirlenen vücut kısımlarının filmini çekmek,
- Işın tedavisi görecek olan hastalar için gerekli olan cihazların hazırlığını yapmak,
- Doktor tarafından belirlenen vücut bölgeleri için hastaya ışın tedavisi uygulamak,
- Doktor tarafından kanser hastalığı teşhisi konan hastaya aşamalar doğrultusunda bilgisayarlı tomografi çekmek,
- Hem kanser tedavisinde hem de diğer hastalıklarda kullanılan cihazların basit onarımlarını ve bakımlarını yapmak,
- Hastalara tedavi uygulamak,
- Tedavi süresince hastaların takiplerini yapmak.
Radyoterapi teknikeri olmak için Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokullarının Radyoterapi ve Radyoloji Bölümlerinden mezun olmak gereklidir. 2 yıl süren bu eğitimin ardından daha donanımlı bir radyoterapi teknikeri olmak adına sağlıkla ilgili bir lisans programında eğitim görülebilir.
Tıbbi sekreter, sağlık kuruluşları veya özel muayenehanelerde hastaları kabul etme, kayıtlarını tutma ve genel ofis işleyişini sağlamakla yükümlü kişilere verilen mesleki unvandır.
Tıbbi sekreterin mesleki sorumlulukları şu başlıklar altında toplanabilir;
- Gelen hasta telefonlarına cevap vermek, mesajları kaydetmek ve doktora iletmek,
- Randevu almak için arayan hastalara sigorta ve ödeme bilgisini vermek,
- Hastaları muayenehaneye kabul etmek ve kayıtlarını gerçekleştirmek,
- Hasta vizite tarihlerini ayarlamak,
- Hastalar, muayenehaneden ayrılmadan önce bir sonraki randevu tarihini ayarlamak,
- Doldurulması gereken formları hastalara iletmek,
- Doktorun takvimini ayarlayarak iş verimliliğini sağlamak,
- Yaklaşmakta olan vizite tarihlerini hatırlatmak üzere hastalara telefon açmak,
- Laboratuvar sonuçlarını ilgili personele iletmek,
- Doktor tarafından dikte edilen hasta öyküsü, ameliyat notu ve tıbbi raporları kayıt altına almak,
- Faturalama işlemlerini gerçekleştirmek,
- Hasta mahremiyetine sadık kalmak,
- Mesleki standartlara, hastane politikalarına ve prosedürlerine bağlı kalmak,
- Ofis ekipmanında meydana gelen arıza onarımının yapılmasını sağlamak,
- Sarf malzemesi stoğu siparişi gibi çeşitli büro ve idari işlevleri yerine getirmek,
- Finansal kayıtları tutmak.
Tıbbi sekreter olmak için Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokullarının iki yıllık Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü’nden mezun olmak gerekmektedir. Aynı zamanda, meslek liselerinin, Büro Yönetimi ile Sekreterlik ve Tıbbi Sekreterlik bölümlerinden mezun olan kişiler, Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik önlisans programına sınavsız geçiş yapabilmektedirler.
- Tıbbi terminoloji ve yönetmeliğe hakimiyet,
- Microsoft Office Suite programları bilgisine sahip olmak,
- Hastaların ihtiyaçlarını ve doktorların talimatlarını anlamayı sağlayacak aktif dinleme becerisi göstermek,
- Beden dilini anlama, insanlarla görüşme ve ikna etme kabiliyetine sahip olmak,
- Sabırlı ve güler yüzlü olmak,
- Sigorta formları, hasta dosyaları ve ofis malzemelerini takip etmeye yarayacak organizasyonel beceriye haiz olmak,
- Kişiler ve kurumlar arası yazışmaları gerçekleştirebilmek.
Radyoloji; başta insanlar olmak üzere yeryüzünde yaşayan her türlü canlının vücutlarında bulunan hastalıkları teşhis etmek ve tedavi sürecini kolaylaştırmak adına uygulanan tıbbi görüntüleme kullanan bir disiplindir.
Radyoloji alanında çalışma yapan yetkili kişilere verilen unvan “Tıbbi Görüntüleme Teknikeri”dir. İki yıllık önlisans bölümü olan “Tıbbi Görüntüleme Teknikleri” nden mezun olmak gerekir. Bu önlisans programı radyoloji olarak da bilinmektedir.
Tıbbi Görüntüleme Teknikleri önlisans programının amacı, X- ışınlarının hastalık teşhisinde görüntüleme amaçlı kullanımını sağlayan ve görevli hekime yardımcı olacak yetkin personel yetiştirmektir.
Tıbbi Görüntüleme Teknikleri programında öğrencilere;
- Fizyoloji,
- Biyofizik,
- Radyolojik Anatomi,
- Radyasyon Güvenliği ve Korunma,
- Radyolojik Görüntüleme Teknikleri,
- Radyoloji Onkolojisi,
- Deontoloji,
- Tıbbi Terminoloji,
- Tıbbi Radyofizik,
- Nükleer Tıp Görüntüleme Teknikleri ve Uygulamaları,
- Parenteral Uygulamalar,
ve bunlara ek olarak güzel sanatlar gibi derslerin eğitimi de verilmektedir.
2 yıllık uygulamalı ve teorik eğitimin ardından meslek hayatına atılmak elbette mümkündür fakat yine de diplomalarını 4 yıllık lisans bölümüne tamamlamak isteyenler Dikey Geçiş Sınavı (DGS) den elde ettiği puan ile;
- Hemşirelik
- Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri
bölümlerine geçiş yapabilirler ve lisans mezunu olabilirler.
Radyoloji departmanı, tıbbi görüntüleri yorumlayıp, elde edilen her türlü bulguyu bir rapor haline getirerek veya sözlü olarak yetkili doktorlara iletlemekle yükümlüdür.
Bu program tıp alanında hekimlere yardımcı olacak ara eleman yetiştirmeyi amaçladığı için, sağlık sektörünün birçok alanında kendilerine çalışma fırsatı bulabilirler.
Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programından mezun olan teknikerler için iş olanakları aynen şu şekildedir;
- Devlet Hastaneleri,
- Özel Hastaneler,
- Üniversite Hastaneleri,
- Özel Tıp Merkezleri,
- Özel Görüntüleme Merkezleri,
gibi alanlarda;
- Bilgisayarlı Tomografi,
- Manyetik Rezonans,
- Anjiografi,
- Mamografi,
- Floroskopi,
- Konvansiyonel Radyoloji,
üzerine Nükleer Tıp, Radyoterapi gibi departmanlarda tekniker unvanı ile çalışabilirler.
Başta hastaneler olmak üzere, sağlık kuruluşları ya da fabrikalarda doktorların ya da mühendislerin gerekli gördüğü analizleri yapmakla yükümlü olan laboratuvar teknisyenleri; klinik ve diğer araştırma laboratuvarlarında kullanılan yöntemlerin ve cihazların işleyişinden, tahlillerin yapılmasından sorumlu teknik elemanlardır. Klinik biyokimya, mikrobiyoloji, patoloji ve genetik laboratuvarlarında çeşitli analizler yaparlar.
Laboratuvar teknikerlerinin özel sorumlulukları vardır. Çalışma ortamları kimyevi madde barındırdığından yüksek konsantrasyona sahip olması gereken laboratuvar teknikerlerinin görev kapsamı şu şekildedir:
- Laboratuvardaki test cihaz ve araçlarının kullanım öncesi kontrollerinden sorumlu olmak,
- Deneyler, analizler ve testler için kullanılacak numuneleri hazırlamak,
- Tahlil işlemi yapılacak katı ya da sıvı örneklerin test edilebilmesi için gerekli fiziksel şartları hazırlamak,
- İstenilen deney, test ve analizleri gerçekleştirmek,
- Deney, test ve analiz bulgularını rapor etmek,
- Elde edilen bulguları yazılı ya da dijital ortamda kayıt altına almak,
- Laboratuvar araç ve gereçlerinin temizliğinden ve bakımından sorumlu olmak,
- Uzmanların ve doktorların araştırmalarına yardımcı olmak.
Sağlık meslek liselerinde yer alan laboratuvar bölümü mezunları, üniversitelere bağlı sağlık meslek yüksekokullarında tıbbi laboratuvar teknikerliği bölümünü tercih ederek, laboratuvar teknikeri olarak çalışmaya başlayabilirler. Laboratuvar teknikeri olmak için herhangi bir sertifika programı yoktur. Teorik derslerin bir kısmı uygulamalı olarak yüksekokul ya da bağlı bulunulan tıp fakültelerinde alınır. Sağlık meslek yüksekokullarında olan bölüm 2 yıllık ön lisans eğitiminden oluşur.
Laboratuvar teknikeri olmak için;
- Anatomi, fizyoloji gibi temel tıp konuları;
- Biyokimya;
- Patoloji;
- Genetik;
- Hematoloji;
- Endokrin gibi konularda eğitimler alınması gerekir.
Tıbbi etik kapsamında hasta haklarına saygılı kişilerin yetiştirilmesi esas alınmıştır. Programdan mezun olan öğrenciler; dikey geçiş sınavlarında biyoloji, hemşirelik ve sağlık hizmetleri gibi bölümlere yönelerek, eğitimlerini lisans mezunu olarak tamamlayabilirler.